Înmatricularea autoturismului în România!

nr de înmatric 1

     Salut prieteni, vă voi prezenta pașii necesari  înmatricularii autoturismului pe numele dumneavostra sau al parinților pentru cei mai tineri,  pentru a putea plati mai puțin la RCA.
Cum procedam?

     Dupa ce  cumparăm autoturismul, trebuie să mergem la un birou de întocmit acte  auto pentru întocmirea actului de vânzare -cumpărare în cazul unui autovehicul  second hand (la mâna a doua), aici avem de plătit o taxă în valoare de 40 lei,mergem cu fostul proprietar să luăm certificat fiscal de la primărie pentru a dovedi că a plătit impozitul si primim certificatul  fiscal.

    Taxa de timbru se calculează și se plateste la ANAF (în cazul meu taxa a fost platită de fostul proprietar, am luat doar adeverință că nu a recuperat-o) și aici  va trebui să întocmiți un dosar cu acte necesare calcularii si platirii taxei.

    Acte necesare calcul timbru mediu:

  • Cerere de calculare timbru de mediu (o puteți downloada de aici – pdf sau doc editabil)
  • factura de achiziție a autoturismului – și original, și copie
  • cartea de identitate a autoturismului – original și copie
  • buletin, original și copie

Vezi AICI calculatorul taxei de timbru.

    Pasul 2: mergem la primaria locală si platim impozitul pentru autovehicol pe anul curent până la sfârșitul anului, primim certificatul fiscal necesar înmatriculari, si aici platim o sumă în jurul a câțiva zeci de lei (37 de lei în cazul meu la CEC).

    Pasul 3:programarea la RAR se face telefonic numai la RAR Bucuresti pentru a vă programa la RAR-ul din județul dumneavoastră.
Pasul 4: RAR-ul va verifica următoarele: seria de caroserie/șasiu, seria motorului, seria de pe bord din interiorul autoturismului, dacă sunteți în regulă scapați cu un singur drum dacă nu vă vor chema de mai multe ori, nu vreau să intru prea mult în detalii (în cazul meu a fost doar o formalitate pentru că automobilul a fost cumparat de nou de la reprezentața din România de primul proprietar) dar în cazul altor proprietari care au cumpărat autoturisme aduse din alte țări au întâmpinat mai multe probleme….. (unii au dat si spagă din cauza legilor din România interpretabile, si anumitor funcționari publici).

    După ce ați trecut de verificări, RAR-ul vă va elibera un certificat de autenticitate  valabil 60 de zile, toată   „afacerea de la RAR”  va costa 116 lei.

    Pasul 5: se mai platește o taxă la poliția din județul unde va fi înmatriculată mașina în valoare de 60 lei, cu toate actele de până acum mergem la un birou de îndosariat acte și le îndosariem costa 15 lei.

    Pasul 6: la biroul de înmatriculari din Brigada de Poliție Rutieră cu toate actele adunate până acum în original  și copii ,veți plati altă taxă în valoare de 40 de lei în cazul numerelor la rând sau 80 de lei pentru numere preferențiale și veți aștepta să vi se înmâneze numerele de înmatriculare.

Acte necesare pasul 6:

  • cerere înmatriculare (gratis de la informații sau o puteți și downloada de aici – persoană fizică / persoană juridică)
  • fișa de înmatriculare vizată de la DITL
  • factura de achiziție – original + copie
  • buletin – original + copie
  • copie poliță RCA – valabilă minim 6 luni – la mașină nouă trebuie evident întâi să faceți o poliță RCA (pentru înmatriculare, fără specificarea numărului)
  • copie chitanță plată timbrul de mediu
  • copie și după decizie calculare timbru de mediu
  • cartea mașinii (cu folia de la RAR aplicată) – originalul (va rămâne la ei) și parcă și o copie
  • chitanța plată taxă înmatriculare (originalul)
  • chitanță plată taxă talon (certificat de înmatriculare) – originalul
  • când se depun actele se plătește și taxa pentru numere de circulație

Dupa ce primiți numerele vă dă o dovadă de cirulație valabilă 15 zile până vă vine noul talon.

    Dacă v-a placut articolul vă rog să lăsați un comentariu, dacă ați întâmpinat probleme la RAR,  va rog  sa le descrieți într-un comentariu.  Vă mulțumesc!


3 thoughts on “Înmatricularea autoturismului în România!

  • george

    Buna ziua,

    daca o parte din prima taxa de inmatriculare a fost recuperate care este procedura, unde se incadreaza acest autovehicul, mai trebuie noul proprietar sa plateasca o data taxa?
    multumes!

    Reply
    • Man Sebastian Post author

      Buna ziua, daca taxa de înmatriculare acum a fost modificata in taxa/timbru de poluare/mediu dar este aceeaşi taxa a fost recuperata de către vechiul proprietar taxa se va plati din nou de către noul proprietar maşina pentru ca maşina va figura cu taxa neplătită sau recuperata. Daca eşti in situaţia de a cumpără o maşină înmatriculata in Romania după 2007 dar cu taxa sau timbru de mediu recuperat ai grija sa ceri scăderea preţului maşini cu suma aferenta taxei, daca proprietarul nu a scăzut-o el din preț.

      Reply

Speak Your Mind

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.